Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Λ.Φ. Κατεβαίνετε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πως πήρατε αυτή την απόφαση;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΕΛΕΣΙΔΗΣΠ.Κ. Πιστεύω πως είναι καιρός να …αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Έχουμε ευθύνη που η κατάσταση έφτασε στο σημείο που έφτασε, κυρίως γιατί μείναμε απαθείς και ανεκτικοί παραπάνω από όσο έπρεπε. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάσταση και δημιούργησαν με τις πλάτες μας ένα κεντρικό αλλά και περιφερειακό  πολιτικό κατεστημένο, που νιώθω ότι δεν μας αξίζει.

Δεν είμαι ειδικός του χώρου. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι πολύ έξω από τα νερά μου. Αλλά πιστεύω πως η πολιτική ως έννοια, έχει κακοποιηθεί από τους διάφορους “ειδικούς” και τεχνοκράτες. Την κάναν πολύ απόμακρη για εμάς τους πολλούς. Καιρός να την επανακτήσουμε και να τη φέρουμε στα μέτρα μας.

Λ.Φ. Γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό της Αγλαΐας Κυρίτση «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή»;

Π.Κ. Η Αγλαΐα Κυρίτση είναι όπως λέει η ίδια, μία από εμάς. Βγαλμένη μέσα από τα κοινωνικά κινήματα, και με συμμετοχή στην αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ,  νομίζω πως είναι ότι καλύτερο μπορούμε να επιλέξουμε για την περιφέρεια μας. Έχει ένα συνδυασμό γεμάτο με καινούρια πρόσωπα και φρέσκες ιδέες. Δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο της επιλογής “έμπειρων” και δοκιμασμένων στο παιχνίδι. Ίσως γιατί  είναι καιρός πια, να αλλάξουμε και τα πρόσωπα και το παιχνίδι.

Άλλος λόγος που επέλεξα αυτό το συνδυασμό είναι η συσσωρευμένη απέχθεια που έχω πλέον για τη συγκυβέρνηση της χώρας, που μας αντιμετωπίζει μάλλον ως στατιστικές παρά σαν πολίτες. Και από αυτό τον συγκυβερνητικό χώρο προέρχονται οι “ανεξάρτητοι” περιφερειακοί  συνδυασμοί . Καιρός είναι να αλλάξουμε σελίδα και να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Ας κάνουμε το αυτονόητο και ας προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, δίνοντας τους το μήνυμα ότι οι μέρες της αφθονίας τους…τελειώνουν.

Λ.Φ. Τι γνώμη έχετε για την προεκλογική αντιπαράθεση, όπως αυτή εξελίσσεται μέχρι σήμερα;

Π.Κ. Δυστυχώς εδώ στο νησί  μας το προεκλογικό ενδιαφέρον σχεδόν μονοπωλήθηκε από λίγα θέματα, όπως για παράδειγμα αυτό του Ρωμαίικου και των καταγγελιών ορισμένων κατοίκων του.
Γενικότερα συναντάει κανείς πολλή γενικολογία και αοριστία, κάτι που μέχρι ένα σημείο καταλαβαίνω ότι είναι απαραίτητο, αλλά θα ήθελα και κάτι παραπάνω.

Επίσης μου φαίνεται λίγο άκαιρο το να προσπαθούν όλοι να τα έχουν καλά με όλους και να θέλουν να πηγαίνουμε όλοι μαζί χεράκι χεράκι. Ε δε γίνεται. Δεν είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση ούτε έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα. Δε μας συμφέρει όλους ο ίδιος τύπος ανάπτυξης, ούτε θα βγούμε όλοι κερδισμένοι από το ίδιο σχέδιο “ανασυγκρότησης”.
Προσωπικά θεωρώ πως είμαστε :

  • Εμείς οι πολλοί , που πλέον μείναμε ΧΩΡΙΣ πολλά βασικά πράγματα και πρέπει να παλέψουμε για να τα πάρουμε πίσω
  • Κάποιοι λίγοι που ακόμα βαστάνε, και ελπίζουν να τη γλιτώσουν
  • Κάποιοι ελάχιστοι που αυτή η σημερινή κατάσταση τους ευνοεί.

Μάλλον είναι  καιρός να διαλέξουμε πλευρά.

Λ.Φ. Ποιο είναι το όραμα του συνδυασμού σας, αλλά και το δικό σας προσωπικά για το νησί μας;

Π.Κ. Θα ήθελα να ζω σε έναν τόπο όπου όλοι θα ενδιαφέρονται και θα συμμετέχουν σε όλα. Σε μία κοινωνία όπου τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κοινωνία και οι όποιοι εκπρόσωποι,  απλά θα εκτελούν τις εντολές της.

Θα ήθελα ο τόπος μας να κρατήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και να μην ξεπουληθεί η λιτή αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά του για λίγα ψίχουλα “ανάπτυξης”.

Θα ήθελα ο τόπος μας να μπορεί να μας θρέψει όλους ,να μπορούμε όλοι μας να εργαζόμαστε σε αύτόν με αξιοπρέπεια , δίκαιη ανταμοιβή και ηθική ικανοποίηση.

Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να παλέψουμε ώστε  ο τόπος μας να μείνει στα χέρια μας, και αυτό είναι και το ζητούμενο του συνδυασμού μας.

Λ.Φ. Τα μεγάλα προβλήματα της Λήμνου είναι πολλά και γνωστά. Πως μπορεί ο συνδυασμός σας, αν εκλεγεί, να συνεισφέρει στη λύση τους;

Π.Κ. Φυσικά και δεν είμαστε ειδικοί, ούτε δηλώνουμε πως έχουμε έτοιμες λύσεις. Δε ζητάμε από τον κόσμο να μας κάνει ανάθεση. Ζητάμε από τον κόσμο να μας στηρίξει και να προχωρήσουμε μαζί τόσο  μπροστά στα προβλήματα και στις διεκδικήσεις, όσο  και στη δημιουργία.

Κανένας συνδυασμός χωρίς την ειλικρινή συνεργασία με την τοπική κοινωνία δε μπορεί να πάει τον τόπο μπροστά. Αυτό είναι σημαντικό να το θυμόμαστε. Κανείς δε θα’ρθει να μας σώσει, αν δε σωθούμε μόνοι μας.

Για να μην καταχραστώ τη φιλοξενία σας, θα αναφερθώ ενδεικτικά μόνο στον τομέα των συγκοινωνιών. Πέρα από το ότι οφείλουμε όλοι συνεχώς να διεκδικούμε το αυτονόητο δηλαδή την τήρηση των εν ενεργεία συμβάσεων ανάμεσα στις εταιρίες και το υπουργείο, γιατί ούτε αυτό γίνεται, ταυτόχρονα σε μεσομακροπρόθεσμο πλάνο προτείνουμε τη δημιουργία ενός Δημόσιου Κοινωνικού Φορέα Συγκοινωνιών Β.Αιγαίου, ο οποίος θα προχωρήσει ακόμα και σε αγορά ή και ναυπήγηση πλοίου αν χρειαστεί, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι νησιώτες της περιφέρειας μας αξιοπρεπώς. Δε θα περιμένουμε από την Αγορά και τους εφοπλιστές να μας βρούνε λύση. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Δουλειά τους είναι να βγάζουν κέρδος. Δουλειά μας είναι να έχουμε ανθρώπινη συγκοινωνία και θα το κάνουμε με κάθε τρόπο. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν ρήξη με ένα γερό κατεστημένο, και μόνο όλοι μαζί , σαν κοινωνία μπορούμε να το προχωρήσουμε και να ξεφύγουμε.

Λ.Φ. Γιατί ο Λημνιός ψηφοφόρος να επιλέξει εσάς και τον συνδυασμό σας «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή»;

Π.Κ. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα και από τη Λήμνο ότι …Φτάνει. Μέχρι εδώ ήτανε. Σταματάμε να δεχόμαστε όσα μας επιβάλουν, σταματάμε να φοβόμαστε ότι υπάρχουν και χειρότερα, και βοηθώντας ο ένας τον άλλον θα τους αποδείξουμε ότι υπάρχουν και καλύτερα, και θα τα φτιάξουμε με τα ίδια μας τα χέρια!

Σχόλια