Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Για πρώτη φορά, τόσο συστηματικά στην Ελλάδα,  πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Varos Village Hotel της Λήμνου, διεθνές συνέδριο για την ανάδειξη του ρόλου του νησιού στη Μάχη της Καλλίπολης, από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο»- “ The Lemnos’ Friends of ANZAC” Association, τονίζει στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος.

διεθνες συνεδριο2Πρωτίστως, διερευνήθηκαν αναλυτικά οι πολιτικές και στρατιωτικές συνιστώσες της περιώνυμης εκστρατείας, που έκρινε σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στο θρακικό και μικρασιατικό χώρο κι αποτιμήθηκε ιστορικά το γεγονός.

Όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, η Εκστρατεία της Καλλίπολης, πραγματοποιήθηκε για να παρασχεθεί, από τους συμμάχους της Entente, βοήθεια στη Ρωσία ώστε να μην απομονωθεί στη Μαύρη Θάλασσα και η συμμαχική ήττα έκρινε και το μέλλον της Κωνσταντινούπολης.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα των Συμμάχων με πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις από καθηγητές ναυτικής ιστορίας και άλλους ειδικούς των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Στη Μάχη της Καλλίπολης ανέτειλε το άστρο του Μουσταφά Κεμάλ, του μετέπειτα ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, του οποίου η στρατιωτική τακτική χαρακτηρίσθηκε επιθετική.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι ομιλητές, οι συμμαχικές δυνάμεις υποτίμησαν τον αντίπαλο και δεν προετοιμάσθηκαν επαρκώς για την εκστρατεία. Με οργανωτικές, στρατηγικές, επιχειρησιακές και τακτικές ελλείψεις, οδηγήθηκαν  σε οδυνηρή και ταπεινωτική ήττα, από τον Οθωμανικό στρατό στον οποίο συνέδραμαν και οι Γερμανοί με τον Ότο Φον Σάντερς, το γνωστό γερμανό στρατιωτικό που αργότερα, εμπνεύστηκε και πρότεινε στους Τούρκους, τρόπους για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Νεαροί, καλά εκπαιδευμένοι και φιλόδοξοι Οθωμανοί αξιωματικοί των οποίων το επαγγελματικό μέλλον κρίθηκε στη μάχη αυτή, συνέβαλαν  στη συμμαχική ήττα.

Η Λήμνος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν τη μεγάλη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας.

διεθνες συνεδριο1Ο στρατός της Κοινοπολιτείας έμεινε σε πολλά και διαφορετικά μέρη στο νησί (Σαρπί, Καλλιθέα, Μούδρο, Θέρμα, Πορτιανού, Πούντα, Μύρινα), συμμετέχοντας στην καθημερινότητα των κατοίκων και μοιράστηκε μαζί τους αγάπη, θλίψη, χαρά και προπαντός ειρήνη που τους έλειπε στην απέναντι ακτή της Καλλίπολης.

Το ιστορικό γεγονός της απόβασης στην Καλλίπολη συνετέλεσε στην αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας των κρατών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που γι αυτό το λόγο, ορίσανε και σαν Εθνική ημέρα δημιουργίας των κρατών τους, την ημέρα της Απόβασης  , δηλαδή την 25η Απριλίου, που από τότε, αναφέρεται στην παγκόσμια Ιστορία, ως  Anzac Day .

O Σύλλογος “ The Lemnos’ Friends of Anzac” που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2014, αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου του νησιού στην ιστορική αυτή μάχη.

Το Διεθνές αυτό Αγγλόφωνο Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ προσκλήθηκαν και μίλησαν διακεκριμένοι παγκοσμίως καθηγητές όπως οι: John B.  Hattendorf του USA Naval War Museum, Geoffrey Till του  King’s College    του Λονδίνου, Serhat Guvenc του Kadir Has University της Κωνσταντινούπολης, Alexandre Sheldon-Duplaix επικεφαλής έρευνας και εκπαίδευσης της υπηρεσίας ιστορίας στο υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας η Lita Tzortzopoulou-Gregory, ειδική σύμβουλος του Australian Archaiological Institute at Athens. η Natalia Vogeikoff-Brogan, από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, ο Hon. John Pandazopoulos, πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και από ελληνικής πλευράς, ο Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου , ο Λέκτορας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Ζήσης Φωτάκης , o επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσσης Βλασσίδης, ο Διονύσης Χουρχούλης από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η ανεξάρτητη ερευνήτρια Μαρίνα Πετράκη, και ο Θεοφάνης Βλάχος από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Καλύφθηκε δε από πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα οργανώνει ετησίως ο Σύλλογος αποσκοπώντας στην ιστορική και πολιτισμική ανάδειξη του νησιού

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί τις παρακάτω επιχειρήσεις και οργανισμούς που βοήθησαν υλικά και χρηματικά στην πραγματοποίηση αυτού του Διεθνούς Συνεδρίου.

Interasco – Insurance Company  

 Hotel Brain  ( Management-Development-Consulting)

Varos Village Hotel –Lemnos

Γ. Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Aegean Airline

Astra airline

Hellenic Seaways

Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.

Ε.  Τζιτζιβάκου και ΣΙΑ ΟΕ ( To Kyma)

Holidays Car Rental

Νικ. Πλαφαδέλης- (Εστιατόριο Μουράγιο-Κότσινας)

Εξαιρετικά ευχαριστούμε τον Κο Φάνη Χαλαμανδάρη της Famous Brands  και Λημνιό, που για άλλη μια φορά απέδειξε την αγάπη του στο νησί και στις πρωτοπόρες ενέργειες για το καλό του , την εταιρεία Βασ.  Ματζάρης και ΣΙΑ ΟΕ ,και την εταιρεία Μ.Μ. Χρυσάφη.

Είναι δεδομένο ότι η υποστήριξη της Προεδρίας της Δημοκρατίας ήταν σημαντικότατη και παρόλη τη δύσκολη συγκυρία της εποχής οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους που μας βοήθησαν ηθικά και ουσιαστικά στην πραγματοποίηση του επιτυχημένου αυτού Συνεδρίου, και να τους καλέσουμε να συνεχίσουν να είναι κοινωνοί στο έργο μας που είναι η αναγνώριση της θέσης της Λήμνου στο ιστορικό event της απόβασης της Καλλίπολης 100 χρόνια πριν. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους συνεργάτες μας από τον ΕΟΤ, την ΚΕΔΕ και την ΕΡΤ  για την αμέριστη συμπαράσταση τους.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τα Μέσα Επικοινωνίας του νησιού μας LimnosReport, FM100, Λημνιακή Φωνή, Λημνιακός Λόγος, Ράδιο Άλφα , και ΜΕΑΣ Λήμνου για την βοήθεια στη διάχυση του δρώμενου στον κόσμο της Λήμνου.

Τελευταία αλλά ίσως και περισσότερο από όλους τους προαναφερόμενους, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Συλλόγου μας , Κα Φωτεινή Εκμετζόγλου και Τριαντάφυλλο Κανταρά για την ενεργότατη συμμετοχή τους στην οργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου.

Ο Σύλλογος προχωράει στην συνέχεια του προγράμματος που έχει ορίσει για το 2015 και το 2016 και θα μας κρατάει ενήμερους.

Σχόλια